מה הסיפור של האווסטין עם ה FDA?

ב 18 בנובמבר 2011, ה- FDA החליט סופית על הסרת ההתוויה בסרטן שד בארה"ב. למקור הידיעה

למרות החלטת ה- FDA, מדינות ברחבי העולם ביצעו הערכה מחודשת לרישום של אווסטין בסרטן שד גרורתי, והגיעו שוב למסקנה כי שילוב של אווסטין עם paclitaxel הינו יעיל ובטוח, ויש להשאירו רשום. למידע שפרסם הEuropean Medicines Agancy, EMA 

הנחיות ה- NCCN (פאנל מומחים ממרכזי הסרטן המובילים בארה"ב) ממליצות על הטיפול מזה 3 שנים, וההמלצה אף חודשה בדיון שנערך בעקבות ולאחר החלטת ה- FDA. למידע שפרסם ה NCCN

לא זאת בלבד, אלא שבאירופה אף הרחיבו את ההתוויה, לכלול גם שילוב עם capecitabine:

במקביל לדיון ב- FDA קיימה ה EMA- (רשות הבריאות האירופאית)  דיון דומה ובדקה, לאור הדיון ב–FDA ובמסגרת הבקשה להרחבת ההתוויה, את הנתונים הרלוונטיים לאווסטין בשילוב עם כמותרפיות שונות  לטיפול בחולות סרטן שד, לאחר בחינה מחודשת של הנתונים הוועדה  שוכנעה כי השילוב של אווסטין עם טקסול מאפשר לחולות לחיות זמן ארוך יותר ללא התקדמות המחלה וימשיך להיות אופציה טיפולית בעלת תועלת גבוהה לחולות סרטן שד גרורתי באירופה. הוועדה החליטה, בניגוד להחלטת הרשויות האמריקניות, כי אין מקום לשנות את ההמלצות לטיפול באווסטין בשילוב עם טקסול.

בנוסף ביולי 2011 הוחלט באירופה להרחיב את ההתוויה של אווסטין כך שתכלול גם את השילוב עם קסלודה כטיפול בקו הראשון בחולות סרטן שד גרורתי.

על בסיס החלטות אלו ימשיכו החולות, בכל מדינות השוק המערבי ובמדינות הנסמכות על החלטות הEMA, להנות מהאפשרות שמעניק הטיפול באווסטין לחולות לחיות זמן ארוך יותר ללא התקדמות מחלתן.

אווסטין בסרטן שד מאושר ביותר מ - 80 מדינות בעולם .

בישראל,  השימוש באווסטין בשילוב עם PACLITAXEL מאושר לשימוש כקו ראשון בסרטן שד גרורתי על ידי משרד הבריאות, אך לא נכלל בסל הבריאות ראה בקישור הבא אווסטין במשרד הבריאות.

 נרשם וסוכם ע"י סימה לבני, בהתבסס על מידע שהגיע מחברת רוש ומהקישורים שלמעלה.

עודכן ביום 2.5.12

**************************************************************************

המידע כפי שפורסם בינואר 2011:

אווסטין - Bevacizumab - שאלות ותשובות  - מתוך אתר ה FDA (הקליקו לצפייה במקור)

 מדוע ה FDA מבקש למשוך את ההתוויה שנתן לאווסטין לטיפול בסרטן השד?

מפני שהאישור ניתן ב"הליך מקוצר",  (להסבר עברי לשאלה 8 למטה), והיום, לאחר שהתקבלו תוצאות מחקרים שנדרשו בתהליך האישור, מחקר AVADO ומחקר RIBBON1 מצאו  ששני הפרמטרים של יעילות שנבדקו לא עמדו בציפיות.

הפרמטרים שנבדקו:

  • PFS – Progression Free Survival - תקופה שבה הגידול לא גדל והמחלה נעצרת או נעלמת. תוספת אווסטין לכימותרפיה תרמה לעיכוב קטן בגדילת הגידול, קטן מזה שנראה במחקרים הראשוניים.
  • OS – Overall Survival – הארכת חיים - תוספת אווסטין לכימותרפיה לא הגדילה את תוחלת החיים של אלה שקבלו כימותרפיה.

לעומת זאת כשבדקו את בטיחות הטיפול מצאו תוספת בתופעות לוואי חמורות מאווסטין וחמורות מהצפוי מהכימותרפיה כשניתן לבד.

מהן תופעות לוואי חמורות? – רעילויות שמסכנות חיים, שדורשות התערבות רפואית, אישפוז ואפילו תמותה.

לאור הנ"ל, ה FDA חושב שהסיכון שבהוספת האווסטין לכימותרפיה לא שווה את התוספת בתועלת במתן לסרטן גרורתי.

2. איך הגיעו להחלטה?

על פי תוצאות 4 מחקרים קלינים, E2100, AVADO, RIBBON1 – בהם נבדק האווסטין כקו ראשון לטיפול בסרטן שד גרורתי, ומחקר אחד לקו שני AVF2119g.

במחקרים אלה, נמצע שהתועל,  בעיכוב קצב הגידול של הסרטן והסיכונים, בינהם של האווסטין, גדולים. התועלת נמצאה קטנה מאד, אם בכלל.  אף מחקר לא הראה שהשרידות גדלה.

ההתוויה אושרה בהליך מהיר, שהתבסס על מחקר אחד. החברה התחיבה לעשות מחקרים נוספים כדי לבסס את ההחלטה, ועשתה זאת. במחקרים אלה לא ראו יתרון וכן ראו חסרונות.

החסרונות:

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר – אף מטפטף, לחץ דם גבוה. תופעות לוואי חמורות ומסוכנות הן: דימום מסיבי שחייב עירוי דם, התחוררות בגוף כולל במחיצת האץ, במעיים ובקיבה. לחץ דם חמור, קרישי דם בעורקים ובורידים, התקפי לב, כשל לבבי ושבץ מוחי, הרס כלייתי, פצעים שלא נרפאו וצלקות שנפתחו. התפתחות סידרום במח שמצביע על התנפחות המח כולל בעיות ראייה, התכווצויות, בלבול, כאבי ראש ויתר לחץ דם.

כבר ביולי, הוועדה היועצת של ה FDA שתמכה באישור המוקדם והמהיר של האווסטין, הצביעה ותמכה בהורדת ההתוויה לסרטן שד ברב של 12 ל 1. הוועדה מורכבת מאונקולוגים עצמאים, פצינטים ומומחים אחרים שיכולים לתרום.

חשוב להדגיש שה FDA קובע מה נכון לכלל החולים באותה מחלה, הוא אינו קובע מה נכון לחולה הספציפי. את זה צריך להחליט החולה ביחד עם הרופא שלו.

3. האם ההחלטה תשפיע על שימושים אחרים של האווסטין?

לא, האווסטין ימשיך ויהיה מותווה לסרטן במעי, במח, בראות  ובכליות.

4. מה יקרה לחולות שכבר מקבלות טיפול באווסטין?

החולות צריכות להתייעץ עם הרופא שלהן. ביחד הם צריכים לקבל החלטה אם לקחת את האווסטין עם הפקליטקסל, או פקליטקסל לבד, או לבחור באת מהאפשרויות האחרות.

5. למה ה FDA לא מסיר מיד את ההתוויה?

על פי כללי האישור המהיר, החברה המייצרת, מקבלת הזדמנות לשימוע. חברת ג'נטק, יצרנית האווסטין בארה"ב, תוכל לבקש שימוע תוך 15 ימים מההודעה של ה FDA. אם הם לא יבקשו שימוע, אז תוך 15 ימים ההתוויה תוסר.

אם הם יבקשו שימוע, הם יצטרכו להגיש תוך 30 יום על איזה מידע הם מתוכננים להסתמך בשימוע. אם השימוע יאושר הוא ייפתח לציבור.

6. האם יתכן שהתכשיר יעיל רק לחלק מהנשים?

בתנאים שאינם ניסוי קליני, קשה לדעת אם תרופה מסויימת עבדה בשביל חולה מסויימת, או שהכימותרפיה שאותה חולה קבלה, היא זו שעשתה את העבודה. אם ג'נטק ירצו להוכיח שהאווסטין עובד עבור חלק מהחולות, ה FDA ישב איתם ויגדיר איתם ביחד ניסוי קליני מיוחד, ממוקד, שינסה להוכיח שיש קבוצה של חולות שהאווסטין עובד בשבילן בצורה בטוחה. ואז ה FDA ישקול הכללת ההתוויה לקבוצת החולות שהוגדרה.

7. האם שיקולי עלות נכללים בהחלטות של ה FDA?.

לא, עלויות לא נכללות בשיקולי היעילות והבטיחות של ה FDA.

8. מהו תהליך "אישור מהיר" ב FDA? (ב Accelerated Approval)

תהליך מהיר לאישור תרופה, נעשה כדי לאפשר לחולים לקבל מהר יותר טיפול רפואי מבטיח חדש, או תרופה חדשה לחולים במחלות קשות ומסכנות חיים.

התכשירים מקבלים אישורים כאלה תוך כדי ביצוע ניסויים קליניים שבאים לאשר את ההתוויות.

באישור התרופה בהליך זה, החברה מתחילה לבצע מחקרים שבאים להראות את היתרונות הקליניים של התרופה. כמו למשל להוכיח שהתרופה באמת מאריכה חיים או משפרת את איכות החיים והתפקוד של החולה. (תועלת ישירה לחולה).

אם הניסויים נכשלים ולא מצליחים להוכיח תועלת ישירה לחולה, או אם החברה לא מבצעת את הניסויים הנדרשים, ה FDA, יכול למשוך או לבטל את האישור שניתן בהליך מואץ.

9. האם ג'נטק הציגה את המחקרים הנחוצים?

ג'נטק הציגה שני מחקרים  AVADO ןה RIBBON-1 וה FDA הסתמך על עוד שני מחקרים בהחלטתו.

 

10. האם יש טיפולים אחרים מאושרים ע"י ה FDA לקו ראשון בטיפול בסרטן שד גרורתי?

כן, ראה טבלה.

Table 1 – Other Agents Approved by the FDA for use in Metastatic Breast Cancer

Indication

Agent

Year of Approval

MBC

סרטן שד גרורתי

Methotrexate 
Cyclophosphamide 
Thiotepa 
Vinblastine 
5-fluorouracil 
Doxorubicin

1953 
1959 
1959 
1961 
1962 
1974

2nd and 3rd line MBC

טיפולים בקו שני וקו שלישי

Paclitaxel 
Docetaxel 
Trastuzumab 
Capecitabine 
Capecitabine + Docetaxel 
Abraxane 
Lapatinib 
Ixabepilone 
Eribulin mesylate

1994 
1996 
1998 
1998 
2001 
2005 
2006 
2007 
2010

1st line MBC

קו ראשון בטיפול

Trastuzumab + Paclitaxel 
Gemcitabine + Paclitaxel

1998 
2004

 

למקור :

Questions and Answers about Avastin

תרגמה וערכה: הרוקחת סימה לבני